خلاصه کتاب – آیین سخنرانی – دیل کارنگی
راجع به کتاب آیین سخنرانی
“آیین سخنرانی” اولین اثر دیل کارنگی در سال 1926 منتشر شد. این کتاب شامل قواعد و دستورالعمل های مفیدی جهت غلبه بر ترس و کسب اعتماد به نفس بوده که به روش های علمی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.”آیین سخنرانی” تا به امروز در زمره ی یکی از جامع ترین و جهانی ترین کتاب های درسی و کلاسیک در زمینه سخنرانی عمومی و روابط انسانی قرار گرفته است و در سالیان اخیر فروش بسیار زیادی داشته است و به بیش از بیست زبان زنده دنیا ترجمه شده است. مطالعه این اثر به همه افرادی که مشتاق سخنرانی در جمع های خانوادگی، جلسات کاری، سخنرانی ها، صحبت با مشتریان و متقاعد کردن آن ها برای خرید هستند توصیه می شود.
نام کتاب: آیین سخنرانی ( The Quick and Easy Way to Effective Speaking)
نویسنده: دیل کارنگی (Dale Carnegie)
مترجم: مهناز بهرنگی
انتشارات: نشر شبگیر
تعداد صفحات: 239
PDF خلاصه آیین سخنرانی
اینجا فایل پی دی اف خلاصه کتاب آیین سخنرانی دیل کارنگی که کاملاً اصولی و حرفه ای تهیه شده رو براتون گذاشتم. با وارد کردن موبایل یا ایمیل، براحتی میتونید دانلودش کنید.
راجع به نویسنده کتاب آیین سخنرانی آقای دیلکارنگی
سخن گفتن چیزی بیش از بیان یک سری کلمات است.” دیل کارنگی نویسنده و سخنران برجسته آمریکایی است که در 24 نوامبر سال 1888 در یک خانواده کشاورز در ایالت میزوری متولد شد. دیل کارنگی دوران کودکی سختی را پشت سر گذراند و فقر تنها چیزی بود که او از کودکی به یاد دارد.در دوران تحصیلش به فروشندگی مشغول بود.اما سرانجام در سال 1911 فروشندگی را رها کرد و به شغل رویایی اش یعنی تدریس و سخنرانی مشغول شد.او سرانجام در 1 نوامبر سال 1955 درگذشت. اغلب کتاب هایی که او به رشته تحریر درآورده در زمینه روان شناسی است و نکات بسیاری را در زمینه های فروشندگی، خودسازی، سخنرانی و… در اختیار علاقمندان قرار می دهد. مهم ترین ایده کارنگی در کتابهایش این بود که می توان اخلاق برخی را با تغییر دادن رفتارمان در مقابلشان تغییر داد. در ادامه خلاصه کتاب آیین سخنرانی ارائه شده است.
فصل اول: اعتماد به نفس و شهامت خود را افزایش دهید.
سیسرول دو هزار سال پیش گفته است: یکی از ویژگی های تمام سخنرانی های موفق کمی اضطراب است که به سخنران دست می دهد.” شما هم هنگام سخنرانی دچار اضطراب می شوید؟ احساس می کنید که گلویتان خشک شده و نمی توانید صحبت کنید؟ خبر خوش این است که چارلی چاپلین، آبرهام لینکلن، جان برایت مدافع بردگان، مارک تواین و بسیاری از سخنران های معروف با شما هم نظر هستند.
برای یک سخنرانی موفق به دو عنصر نیاز دارید: تمرین و شهامت
شاید بیشتر شبیه یک شوخی باشد اما شما با تمرین و شهامت به جایی می رسید که با تماشای جمعیت نه تنها اضطراب نمی گیرید بلکه انگیزه زیادی برای صحبت کردن به دست می آورید! استعداد درونی یا تحصیلات بالای دانشگاهی هیچ کدام تضمین کننده یک سخنرانی خوب نیستند. تنها چیزی که شما نیاز دارید این است که بدانید با اعتماد به نفس و تمرین چیزی کم نمی آورید. تنها به این 4 نکته توجه کنید.
1. تصمیم جدی در سخنرانی
با تصمیم جدی شروع کنید. ممکن است در ابتدای کار ناامید باشید. اما حفظ انگیزه اهمیت بالایی دارد. به فواید این کار فکر کنید و منافع اجتماعی و اقتصادی که برای شما به ارمغان می آورد را تصور کنید.شما با این مهارت می توانید روی دیگران سلطه و نفوذ پیدا کنید.
2. جمع آوری اطلاعات در مورد موضوع سخنرانی
در مورد موضوعی که می خواهید از آن سخن بگویید، اطلاعات جمع آوری کنید. صحبت کردن درباره چیزی که از آن بی اطلاع هستین به اضطراب شما می افزاید. برعکس این موضوع نیز صادق است. هرچقدر راجع به یک موضوع بیشتر اطلاعات داشته باشید، آرامش بیشتری خواهید داشت
3. تلقین قبل و حین سخنرانی
با اطمینان و شهامت عمل کنید. برای غلبه بر ترس های خود باید به نحوی به خود تلقین کنید که چیزی برای ترسیدن وجود ندارد و با حالت تهاجمی با ترس های خود رو به رو شوید. این گونه به جایی می رسید که دیگر نمی ترسید. یادتان باشد ” در جنگ بهترین دفاع حمله است.” در چشم های حاضرین نگاه کنید و تصور کنید آن ها بدهکاران شما هستند و از شما در خواستی دارند. این تصور بسیار سودمند خواهد بود.
4. تمرین سخنرانی
تمرین.تمرین.تمرین. کتاب های فن بیان به تنهایی از شما یک سخنران خوب نمی سازد. باید در هر موقعیت کوچک و بزرگی که پیش می آید تمرین کنید. ترس و اضطراب، ناشی از عدم آگاهی از قابلیت هاست. و فهمیدن اینکه قابلیت های شما چیست تنها از راه تمرین حاصل می شود. برای شروع، از موضوعاتی استفاده کنید که اطلاعات کافی و دقیقی از آن دارید. این کار را جدی بگیرید. به هرحال سخنرانی بدون تمرین غیر ممکن است.
فصل دوم: شیوه صحیح آمادگی برای انجام سخنرانی
جمع آوری اطلاعات درباره موضوع سخنرانی، پنجاه درصد موفقیت را تضمین می کند. جمع آوری اطلاعات راه های متعددی دارد. مطالعه کتاب راه خوبی برای جمع آوری اطلاعات است اما بهترین راه نیست. آن چیزی که در کتاب خواندن و صحبت کردن درباره آن مهم است، بیان نظرات و تفاسیر خودتان است. صحبت کردن درباره محتوای کتاب اشکالی ندارد اما یک نطق جذاب به حساب نمی آید.
منظور از آماده کردن مطالب
آماده کردن مطالب نه جمع آوری جملات و چینش آنهاست نه جمع آوری مطالب ضد و نقیض. بلکه منظور، جمع آوری ایده ها و اطلاعات شخصی شماست. تجربیات و عقایدتان درباره آن موضوع را با مثال های خوب همراه کنید.
چه چیزی یک سخنرانی را با ارزش میکند؟
آن چیزی که یک سخنرانی را با ارزش می کند، تفسیر و برداشت شما از مطالب است نه گفتن طوطی وار چیزهایی که خوانده اید. به همین علت ذکر تجربیات شخصی به مراتب موثرتر است تا داده های کتاب و مجلات. پس در جمع آوری مطالب به هر ایده و فکری که درباره آن موضوع به ذهنتان خطور می کند، توجه داشته باشید.
بهترین موضوع برای سخنرانی
بهترین موضوع برای سخنرانی موضوعی است که به آن علاقمند هستید. اما به این نکته توجه کنید که تنها به یک زاویه یا دو زاویه از موضوع اشاره کنید. چرا که حجم بالای مطالب، شنونده را کلافه می کند.
شیرین کردن سخنرانی با …
برای بیان مطالب از داستان های ملموس استفاده کنید.کلی گویی و بیان کلیشه ها برای شنونده جذاب نیست. بیشتر از اینکه روی جنبه های فنی شغلتان تکیه کنید، روی زندگی شخصی افراد تمرکز کنید. خودخواهی را کنار بگذارید و از زوایایی وارد شوید که مورد علاقه مخاطبان است. بسیاری از مطالب تنها برای شما اهمیت دارد و برای مردم خسته کننده است.
هدف اصلی از جمع آوری اطلاعات
جمع آوری اطلاعات فراوان به شناخت شما از موضوع عمق می بخشد. قرار نیست که تمام اطلاعات بیان شود بلکه هدف قوت قلب شماست. چرا که با بالا رفتن سطح اطلاعات، شما به خوبی می دانید که درباره چه چیزی حرف می زنید.
فصل سوم: سخنرانهای معروف چگونه سخنرانی خود را آماده کردند؟
نظم در سخنرانی
متن سخنرانی شما باید دارای نظم باشد. برگشت به موضوعی که مطرح کرده اید جنایت است! بیان مثال های ملموس به جای توضیحات مبهم مفید است. سخنران باید علاوه بر مطالب درست، مطالب نقیض را هم جمع آوری کند و درباره صحت و سقم آن تحقیق کند.
گوش کردن به متن سخنرانی خود
متن سخنرانی را بنویسید و برای خودتان بخوانید و ضبط کنید و به آن گوش کنید. تا قبل از سخنرانی متن خود را اصلاح کنید. اینکه چیزی بنویسید و چیز دیگری بگویید مشکلی ایجاد نمی کند. مهم این است که چارچوب و ترتیب اطلاعات رعایت شود.
استفاده از یادداشت در سخنرانی، آری یا نه؟
استفاده از یادداشت هنگام سخنرانی صمیمیت و ارتباط شما و مخاطبان را کم رنگ می کند.همراه داشتن یادداشت بیشتر یک ابزار برای حفظ شما از استرس است. برای همین اگر فکر می کنید که در سخنرانی های اول دستپاچه می شوید و مطالب را فراموش می کنید، به یادداشت های خود نگاه کنید. تصنعی شدن بخشی از صحبت بهتر است تا انحراف از مسیر اصلی سخنرانی.
حفظ کردن متن سخنرانی
همان طور که برای مصاحبه های علمی و اداری، مطالبی که قصد بیان آن ها را دارید از قبل حفظ نمی کنید، در سخنرانی هم نیازی به حفظ کلمه به کلمه آن نیست. شما به جای حفظ کلمات تنها به یاد داشته باشید که چه چیزی را می خواهید بگویید.آن موقع کلمات خود راه بروز و ظهور را پیدا می کنند.
تمرین سخنرانی
برای تمرین هم به مکان خاصی نیاز ندارید. هر موقع از روز و هرجا می توانید سخنرانی خود را تمرین کنید.
جذابیت یک سخنرانی از کجا میآید؟
درباره چیزهایی صحبت کنید که آن را تجربه کرده اید. صحبت درباره چیزهایی که آن ها را زندگی کرده اید به مراتب خیلی جذاب تراست تا مجموعه اصول و ایدئولوژی های کلی که آگاهی کامل از آن ها ندارید و حتی آن ها را لمس نکردید. مهم ترین اصل در انتخاب موضوع این است که برای شما جذاب باشد.
پیدا کردن موضوع جذاب
شما در سخنرانی باید از خود مایه بگذارید و لازمه آن این است که آن موضوع برای شما جذاب و با اهمیت باشد. صحبت درباره چیزی که برای شما بی ارزش است، کلام شما را سرد و بی روح جلوه می دهد.از تجربیاتی که برای خودتان پیش آمده، از کارهایی که در اوقات فراغت انجام می دهید، کتاب های مورد علاقه و… بهره ببرید. شاه کلید موضوع جذاب اینست که در مورد چیزی صحبت کنید که قبل از مخاطبان، برای شخصِ شما بسیار جذاب و دلنشین باشد.
تأثیر سخنرانی در مخاطب
شور و هیجان شما در مخاطب اثر می گذارد. سخنرانی ای خوب است که اثر گذار باشد. و این اثر گذاری محقق نمی شود مگر اینکه شما موضوع سخنرانی را با جان و دل پذیرفته باشید.اگر از اهمیت موضوع سخنرانی آگاه باشید و از خودتان مایه بگذارید، مطمئن باشید که بر مخاطب اثر می گذارید. همچنین می توانید تلاش کنید تا شنوندگان را در سخنرانی سهیم کنید.
فصل چهارم: تقویت حافظه برای سخنرانی
برای دستیابی به تقویت حافظه سه اصل حاکم بر قوانین طبیعی را به خاطر بسپارید و به کار بگیرید: اثر عمیق، تکرار، تداعی معانی.
1. اثرعمیق
اثر عمیق همان تمرکز دقیق بر مطلب است. 5 دقیقه تمرکز مفیدتر است تا چند ساعت مطالعه بدون توجه. همان طور که دوربین در فضای مه آلود نمی تواند عکس دقیقی بگیرد، ذهن ما هم نمی تواند اطلاعات مبهم را به خاطر بسپارد. پس برای اینکه مطالب در ذهن شما حک شود، به آن دقت کنید.
راهکارهای اثر عمیق
برای این کار می توانید از هر دو قوه بینایی و شنوایی استفاده کنید( متن را ببینید و همزمان برای خودتان بلند بخوانید.).راه حل دیگر به خاطر سپردن مطالب، استفاده از تصویر است. کلمات را با تصاویر خاصی همراه کنید.حتی برای اعداد تصویری ابداع کنید. چرا که اعداد راحت تر از کلمات از ذهن می روند. مثلا عدد سه (three) شبیه کلمه (tree به معنای درخت) است. به این صورت هرگاه بخواهید سومین مطلب سخنرانی را بیان کنید در ذهن خود تصویر همراه مطلب درخت را مرور و بیان می کنید.
2. تکرار
قانون دوم تکرار است. تکرار، مطالب را در ذهن شما ثبت می کند. اما به چه نحوی؟ تحقیقات نشان می دهد که ضمیر ناخودآگاه ما در خلال فواصل تکرار مطلب، تداعی معانی را بهتر درک می کند و وقفه بین مطالعات عملکرد بهتری را به دنبال دارد. چرا که مغز، اگر پیوسته کار کند، پس از مدتی طراوت خود را از دست می دهد. لازم به ذکر است که فراموشی مطالب در هشت ساعت اول بیشتر از سه روز اول است. قبل از سخنرانی حتما مطالب را با خود مرور کنید.
3. تداعی معنا
قانون سوم، تداعی معنا، این است که مغز ما اساسا یک دستگاه تداعی معناست.حافظه شما چیزهایی را به یاد می آورد که در خواست می کنید. و راحت به یادآوردن به ارتباط اطلاعات جدید با اطلاعات قدیمی مرتبط است. هرچقدر اطلاعات شما سازمان یافته تر باشد، حافظه قوی تری خواهید داشت.
راهکارهای تداعی معنا
برای سازمان یافتن و ارتباط اطلاعات با یکدیگر کافی است که به معانی اطلاعات توجه کنید و درباره آن ها فکر کنید.پرسیدن سوال هایی مانند چرا چنین است؟ کجا اتفاق افتاده است؟ چه زمانی رخ داده است؟ و… به دقیق تر شدن مطالب کمک می کند.درباره به خاطر سپردن تاریخ ها بهترین راه حل ارتباط دادن به واقعه مربوطه است. درباره حفظ کردن اسامی مختلف هم می توان از قالب داستان بهره برد.در سخنرانی هم دو راه دارید. یا از یادداشت استفاده کنید که مورد استقبال مخاطبان قرار نمی گیرد یا با استفاده از تداعی معنا، مطالب را با کلمات بی ربط و خنده دار به خاطر بسپارید.
اگر در سخنرانی همه چیز یادمان رفت چه کنیم؟
این موقعیت وحشتناک ممکن است برای هرکسی پیش بیاید! در این موقعیت تنها کلمه آخر کلامتان را در جمله بعدی به کار ببرید. به این صورت که آخرین کلمه از جمله ایی که گفته اید را بیان کرده و درباره آن صحبت کنید. هرچند که اطلاعات کاملی درباره آن نداشته باشید و همینطور کلمه آخر جمله بعدی را به صورت سلسله وار ادامه دهید. تا می توانید به سخنرانی ادامه دهید. این سخنرانی ایده آل نیست. اما از شکست کامل و آبروریزی بهتر است!
فصل پنجم: نکات مهم در اجرای موفقیتآمیز یک سخنرانی
برای رسیدن به هدف مقاومت کنید
برای رسیدن به هدفتان مقاومت کنید.هنگامی که کاری را شروع می کنید، به دوره ایی می رسید که همه چیزیکنواخت و کسل کننده می شود. افرادی که اراده ضعیفی دارند از ادامه مسیر منصرف می شوند. اما اگرتصمیم جدی گرفته و خود را برای هر شرایطی آماده کرده اید، از این دره ناامیدی عبور می کنید و ناگهان یک روز می بینید که به هدف خود رسیده اید.
از شکست نترسید
حتی اگر هزار بار هم شکست خوردید از ادامه دادن دست برندارید! ” هیچ جوانی در هر رشته ای که تحصیل می کند، نباید نگران نتیجه تحصیلاتش باشد.اگر او با کار و تلاش صادقانه به تحصیل بپردازد، مطمئنا به نتیجه خواهد رسید و روزی به فرد شایسته و لایقی تبدیل می شود و حاصل زحمات خود را دریافت خواهد کرد.” هرچقدر که ناملایمات شما را ناامید کرده اما دست از تلاش برندارید و مطمئن باشید که به نتیجه می رسید.
فصل پنجم: نکات مهم در اجرای موفقیت آمیز یک سخنرانی
برای رسیدن به هدف مقاومت کنید
برای رسیدن به هدفتان مقاومت کنید.هنگامی که کاری را شروع می کنید، به دوره ایی می رسید که همه چیزیکنواخت و کسل کننده می شود. افرادی که اراده ضعیفی دارند از ادامه مسیر منصرف می شوند. اما اگرتصمیم جدی گرفته و خود را برای هر شرایطی آماده کرده اید، از این دره ناامیدی عبور می کنید و ناگهان یک روز می بینید که به هدف خود رسیده اید.
از شکست نترسید
حتی اگر هزار بار هم شکست خوردید از ادامه دادن دست برندارید! ” هیچ جوانی در هر رشته ای که تحصیل می کند، نباید نگران نتیجه تحصیلاتش باشد.اگر او با کار و تلاش صادقانه به تحصیل بپردازد، مطمئنا به نتیجه خواهد رسید و روزی به فرد شایسته و لایقی تبدیل می شود و حاصل زحمات خود را دریافت خواهد کرد.” هرچقدر که ناملایمات شما را ناامید کرده اما دست از تلاش برندارید و مطمئن باشید که به نتیجه می رسید.
در آرزوی سخنرانی…
اگر کسی آرزوی سخنران شدن را دارد، سخنران خوبی خواهد شد. مهم این است که این خواسته را حفظ کند. داشتن خواسته های متضاد باهم انسان را به جایی نمی رساند.
گریستن و پذیرفتن شکست و آن گاه مُردن، کار ساده ای است
عقب نشینی و به گوشه ای پناه بردن کار ساده ای است
اما جنگیدن در زمانی که هیچ امیدی به پیروزی نیست کار سخنی است که فقط از مردان بر می آید.
اگرچه از هرگونه تلاش و جستجو خسته شده ای.مجروح گشته و شکست خورده ای و ناامید
ولی یک بار دیگر تلاش کن چرا که راحت مردن آسان است
ولی ادامه دادن به زندگی سخت و دشوار.”
سخنرانی، چه وقت بر مخاطب اثر میگذارد؟
زمانی سخنرانی شما بر مخاطبان اثر می گذارد که شما به موضوع صحبت علاقه و ایمان داشته باشید.پس موضوعی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. و آن را با شور و هیجان بیان کنید.احساسات خود را مخفی نکنید.حس واقعی خود را با مخاطب به اشتراک بگذارید. شور و شوق خود را به مخاطب منتقل کنید و از صمیم قلب حرف بزنید.
فصل ششم: راز سخنرانی موفقیتآمیز
اهمیت جزئیات
جزئیات مهم است. اینکه کلمات را چگونه بیان می کنید مهم تر از انتخاب کلمات است. همان طور که هیچ فروشنده ایی کالا را به گوشه ایی نمی اندازد تا خریدار آن را بردارد، سخنران هم باید مطالب را به بهترین شکل به مخاطب برساند. به این توجه داشته باشید که مخاطب احساس کند که شما میخواهید مطلبی را به او برسانید. شما نمی توانید انتظار داشته باشید که برای سخنرانی برای 100 نفر مانند سخنرانی برای یک نفر است.هرچه تعداد بیشتر باشد باید انرژی بیشتری صرف کنید.
دوری از تصنع
بهترین سخنرانی یک سخنرانی طبیعی و به دور از تصنع است.تمرین کنید که عادی صحبت کنید نه با تکلف و سختی. زبان مخاطب را بشناسید و با توجه به آن صحبت کنید. هیچ شاعری به گوش کردن اصطلاحات فلسفی علاقه ندارد. خودتان باشید. از بر کردن اصول ثابت شاید از شما یک سخنران خوب بسازد اما فایده ایی ندارد. چرا که این سخنرانی نمی تواند به اندازه کافی موثر باشد. تمرین کنید تا با قلبتان سخنرانی کنید. مثل وقتی که برای یک دوست صمیمی، ماجراهای پیش آمده را تعریف می کنید. همینقدر طبیعی و با صداقت.شما منحصر به فردید.پس از تلاش برای شبیه دیگران شدن دست بردارید.
راهکاری تنوع دادن به سخنرانی
– برای تنوع می توانید هنگام سخنرانی از خود سوال بپرسید و جواب آن را بدهید.
( مثلا بپرسید چرا لینکلن باید ساده گویی را انتخاب کند؟ به خاطر اینکه…) این کار به جذابیت سخنرانی شما می افزاید. نکات دیگری وجود دارند که شما ناخودآگاه در صحبت های عادی رعایت می کنید. – روی کلمات مهم تاکید کنید و کلمات غیر مهم را بدون تاکید بیان کنید. آهنگ صدای خودتان را تغییر بدهید. این کار فضا را از یک نواختی و خستگی خارج می کند.
– از مطالبی که مهم نیستند با سرعت عبور کنید و مسائل مهم را آهسته تر بیان کنید.
– مکث می تواند همان قدر موثر باشد که بالا بردن صدا موثر است.
برای مکث نمی توانیم جای خاصی را مشخص کنیم. این به احساس شما بستگی دارد. به این نکات توجه کنید اما حواستان باشد که تبدیل به یک ماشین سخنگو نشوید!
رابطه موفق با مخاطبان در سخنرانی
برای ایجاد رابطه موفق با مخاطبان، باید روحیات و علائق آن ها را بدانید. به زبانی حرف بزنید که برایشان آشناست. قلب خود را به قلب مردم گره بزنید. حرف دلشان را بزنید و از مشکلات و دغدغه هایشان یاد کنید.هیچ چیز موثر تر از این نیست که مردم بدانند که آن ها را درک می کنید و برایشان اهمیت قائلید.
راهکارهای ارتباط موفق با مخاطبان در سخنرانی
– ازمخاطبان خود صادقانه تعریف کنید. اما اگر نمی توانید این کار را صادقانه انجام دهید و با اغراق همراه می شود، بهتر است این کار را انجام ندهید.
– بین خود و آن ها نقاط مشترکی پیدا کنید و به آن اشاره کنید.این کار حس خوبی به مخاطب می دهد.
– همینطور استفاده از ضمیر “تو” به جای “شما”.البته باید توجه داشته باشید که گاهی استفاده از آن فاصله را بیشتر می کند. مانند زمانی که قصد موعظه کردن دارید. بهتر است از ضمیر “ما” استفاده کنید.
– روی شنوندگان حساب باز کنید.شما می توانید برای تفهیم مطالب از آن ها کمک بگیرید. اگر مخاطب ذره ایی حس کند که شما خود را بالاتر از او می دانید، مطمئن باشید که ارتباط قطع خواهد شد.فروتنی کنید تا حس علاقه و دوستی بین شما و آن ها پررنگ تر شود. هیچ کسی دوست ندارد مستمع یک آدم مغرور باشد.
فصل هفتم: منش و شخصیت شما در روی سکوی سخنرانی
شخصیت شما یعنی رفتار شما، انگیزه شما،طرز نگاه و بیان شما و… مخاطب جذب شخصیت سخنران می شود نه کلمات!
حال شما قبل و حین سخنرانی
برای یک سخنرانی موفق باید به حال قبل و حین سخنرانی خود توجه کنید. مخاطب جذب انرژی شما می شود پس شما اگر قبل از سخنرانی انرژی کافی را نداشته باشید، مخاطب به چه علتی باید جذب شما شود؟ توصیه میشود که قبل از سخنرانی از امور استرس زا و غذاهای سنگین پرهیز کنید.
لباس سخنران
به لباس هایی که برای سخنرانی آماده کرده اید توجه کنید.لباس های نامرتب و آشفته نشان دهنده ذهن پریشان است. مردم علاقه ایی به گوش کردن سخنان چنین فردی ندارند.
چینش مخاطبان سخنرانی
درباره چینش مخاطبان سعی کنید که به صورت متمرکز نشسته باشند. پراکنده بودن حاضرین انرژی بیشتری از شما می گیرد.تنها وقتی تعداد مخاطبان بالاست بالاتر از سطح حضار قرار بگیرید. در غیر این صورت نزدیک و در سطح آن ها بایستید. تا حس صمیمیت و نزدیکی را حفظ کنید.
نور و اکسیژن
نور کافی برای مکان سخنرانی را بی اهمیت ندانید.شنوندگان حق دارند که صورت شما را به صورت واضح ببینند. اثری که تغییر حالت صورت شما ایجاد می کند بیشتر از کلمات است. حواستان به میزان اکسیژن مکان باشد و در صورت نیاز پنجره را باز بگذارید.یک سخنرانی هرچقدر هم که پر شور باشد اما در مکان خفه به اندازه کافی اثر گذار نیست.
عوامل حواس پرتی مخاطبان
در اطراف میکروفون چیزی قرار ندهید. دقت کنید که پشت سرتان چیزهای اضافی نباشد و جز شما کسی در اطراف جایگاه سخنرانی نباشد. چرا که کوچک ترین محرکی حواس شنونده را از شما پرت می کند. در جایی بایستید که با ورود افراد دیگر، حواس شنوندگان پرت نشود. هیچ مهمانی را به جایگاه دعوت نکنید.
حرکات بدن سخنران
هنگام سخنرانی با دست هایتان ور نروید و آن ها را عادی در دو طرف خود رها کنید. در هنگام نشستن در صندلی، خود را پرت نکنید و آرام دسته صندلی را گرفته و بنشینید و آرامش و متانت خود را حفظ کنید. حرکات هر فرد باید مثل مسواک او کاملا شخصی باشد. نمی توانیم برای همه یک سری حرکات ثابت را توصیه کنیم. حرکت و رفتار هرکسی بسته به شخصیت فرد است.
ژست خودتان را پیدا کنید
ژست خودتان را پیدا کنید.اما آن قدر تکرار نکنید که خسته کننده شود. سعی کنید در هنگام سخنرانی از حرکاتی استفاده کنید که عادتا و همیشه انجام می دهید. اما هنگام تمرین حرکاتی را تمرین کنید که در روزمره استفاده نمی کنید. یادگیری از روی کتاب را فراموش کنید. انگیزه و اراده شما قابل اعتماد تر از چیزی است که دیگران بخواهند آن را یاد دهند.
تنها خودتان باشید
و در آخر همه نکات را فراموش کنید! بعید است کسی به حرکات خود به خودی هنگام سخنرانی که برخاسته از شور و شعف است ایراد بگیرد. تنها خودتان باشید و با قلبتان صحبت کنید.
فصل هشتم:سخنرانی خود را چگونه شروع کنیم؟
شروع سخنرانی یکی از مهم ترین بخش های اثرگذار سخنرانی است.
مشکل ترین کار در سخنرانی
شروع با داستان های خنده دار را فراموش کنید. هیچ کاری مشکل تر از خنداندن مردم نیست. اما نیاز نیست که با موضوعات سنگین و جدی شروع کنید. نقل قول از دیگران بهتر از تکرار جملات تکراری و نخ نماست.
هرگز در ابتدای سخنرانی ابراز تأسف نکنید
هرگز در ابتدای سخنرانی خود نگویید که متاسفید. حتی اگر آمادگی سخنرانی را ندارید به آن اشاره نکنید. چرا وقتی کسی متوجه این موضوع نیست توجهشان را به آن جلب می کنید؟ اینکه به آن ها بگویید که آماده نیستید همین حس را به آن ها القا می کند که شما چیز ارزشمندی برای گفتن ندارید. در حالی که همه آن ها جمع شده اند تا مطلب مفیدی را از شما بشنوند. پس این تصور را بهم نزنید!
شروع خوب اصول ثابتی ندارد
برای یک شروع خوب نمی توان یک سری اصول ثابت را ارائه کرد.یک شروع خوب به موضوع سخنرانی، شخصیت شما، موقعیت و… بستگی دارد.
استفاده از سؤال در شروع صحبت
اما در هر صورت شما می توانید با برانگیختن حس کنجکاوی آن ها را مشتاق کنید تا صحبت های شما را گوش بدهند و به جواب برسند.
مثالهایی که شروع کلام را زیبا میکنند
همچنین می توانید از مثال استفاده کنید.گوش کردن به سخنان غیر ملموس کسل کننده است. با استفاده از مثال و داستان از جزء به کل شروع کنید. در حین سخنرانی تا می توانید از نمودار و نقشه بهره ببرید تا توجهشان را جلب کنید. علاوه بر این می توانید از آن ها سوال بپرسید تا مجبور باشند به سخنرانی های شما گوش بدهند.
استفاده از حقایق تکاندهنده در سخنرانی
یکی دیگر از پیشنهاد ها برای شروع، بیان حقایق تکان دهنده است که مستمع را به تعجب وا می دارد.
استفاده از تجربههای شخصی در سخنرانی
استفاده ازداستان هایی که برایتان رخ داده یا شنیده اید و با موضوع مرتبط هستند هم می تواند به جذابیت سخنرانی شما بیفزاید.
استفاده از نقل قول بزرگان در سخنرانی
همچنین می توانید از قول شخصیت های معروف استفاده کنید. با این روش کنجکاوی مخاطب را بر می انگیزید و آن ها به گوش کردن ادامه سخنرانی ترغیب می شوند. برای شروع از مطالبی که مورد علاقه شنوندگان است استفاده کنید. بیان موضوعاتی که به نظر شما مهم است اما مخاطب را بی حوصله می کند، جذابیت سخنرانی شما را کم می کند.
فصل نهم: سخنرانی خود را باید چگونه به پایان برسانیم؟
آغاز و پایان هرچیزی اهمیت بیشتری از متن آن دارد. اما در سخنرانی پایان مهم تر از شروع است. چرا که مطالب پایانی است که در ذهن مخاطب می نشیند. اما سخنران ها عموما اشتباهاتی را مرتکب می شوند.مثل گفتن جمله” این تمام چیزهایی بود که درمورد این موضوع می دانستم. برای همین باید صحبت را تمام کنم.” این پایان بندی اصلا مناسب نیست. هرگاه چیز دیگری برای گفتن ندارید تنها کنار بروید و چیز دیگری نگویید.
برای یک پایان خوب در سخنرانی، تمرین کنید
برای جمع بندی مناسب باید از قبل و در آرامش تصمیم گرفته باشید و تمرین کنید. اما این به معنای حفظ کلمه به کلمه نیست. بلکه آخرین محتوایی که می خواهید بگویید را به خاطر بسپارید.
برای پایان سخنرانی خود، چند سناریو داشته باشید
حواستان باشد که شرایط مختلف را در نظر بگیرید و با توجه به هرکدام یک پایان در نظر بگیرید.امکان دارد وقت کم بیاورید اما نباید سخنرانی خود را بدون پایان رها کنید. پس از قبل آماده باشید.
بیان خلاصهای از مطالب در پایان سخنرانی
اگر مطالب سخنرانی برای شما واضح است به این معنا نیست که برای شنونده ها هم همین طور باشد! یادتان باشد که آن ها دفعه اول است که این مطالب را می شنوند پس از رگبار مطالب دست بردارید. برای پایان می توانید خلاصه ای کوتاه از تمام مطالب ارائه کنید یا پیشنهاد کاری بدهید. یا بیان مختصر و صادقانه از چیزی.
چند پیشنهاد برای پایان سخنرانی
اگر می توانید در پایان سخنرانی مخاطبان را بخندانید این کار را بکنید یا شعر و یک قطعه ادبی مناسب بخوانید. نقل قول از کتاب های مذهبی هم می تواند اثر گذار باشد.یک پیشنهاد دیگر برای پایان، به اوج رساندن مطلب است. تحقق چنین حالتی سخت است اما اگر محقق شود یکی از بهترین پایان هاست. قبل از اینکه مخاطبان خسته شوند صحبت خود را متوقف کنید. سخنرانی های طولانی نفرت ایجاد می کنند.
فصل دهم: چگونه میتوانیم در سخنرانی مقصود خود را به روشنی بیان کنیم؟
هدف از سخنرانی چیست و قرار است چه آثاری داشته باشد؟ شما در یک سخنرانی قصد دارید موضوع مورد نظر را برای مخاطب توضیح دهید و این توضیح باید آن ها را راضی کرده و تشویق کند تا آن ها دست به عمل بزنند. علاوه بر این ها سرگرم کننده هم باشد. آیا همه سخنرانی ها از این ویژگی برخوردارند؟
ایجاد تصویر روشن در ذهن شنونده
بسیاری از سخنرانی ها با وجود موضوع مهم و توضیحات دقیق اثری روی شنونده ندارند. چنین سخنرانی هایی به هدف نهایی خود نرسیده اند. شنونده باید تصویر روشنی از موضوع داشته باشد.
استفاده از مثال
یکی از راه های روشن کردن موضوع، استفاده از مثال است.همان طور که قبلا گفتیم، درک مسائل کلی و اعداد و ارقام کار دشواریست اما مثال هایی از زندگی روزمره آثار قابل توجهی دارد. مثلا در قرآن بسیاری از مسائل عبرت برانگیز در قالب داستان بیان شده است.
تا میتوانید از کلام ساده استفاده کنید
از اصطلاحات مخصوص فن خود استفاده نکنید.این کار به شکست منتهی می شود.در سخنرانی ها تصور کنید که کم استعدادترین افراد مخاطب شما هستند و بسته به آن تا می توانید کلامتان را ساده کنید و ابهامات را برطرف کنید. تا سخنرانی موثر باشد. صحبت های ابهام آمیز مانند همان دوربینی است که در هوای مه آلود نمی تواند تصویر دقیقی را ثبت کند.
قدرت تجسم
یک ضرب المثل چینی می گوید: یک بار دیدن چیزی بهتر از صد بار سخن گفتن درباره آن است. پس تلاش کنید تا مطالب خود را برای مخاطب تجسم کنید. تا می توانید از تصاویر بهره ببرید.
تکرار مطالب مهم اما هر بار با قالبی جدید
علاوه بر آن، صرف واضح بودن چیزی، ما را از تکرار کردن آن بی نیاز نمی کند. مطالب هرچقدر هم که واضح باشند باز به تکرار نیاز دارند. تنها باید دقت داشته باشید که این تکرار در قالب جدیدی باشد تا شنوندگان را کلافه نکند.
استفاده کمتر از مطالب کلی
در کنار مطالب کلی از مثال های عینی و شخصی استفاده کنید.هرچقدر که مطالب شما شخصی تر و دقیق تر شود،از ابهام موضوع کاسته می شود و مطالب با وضوح بیشتری در ذهن مخاطب نقش می بندد. زمان را در نظر بگیرید.بیان کردن مطالب زیاد اما به صورت خلاصه تنها باعث می شود که مطالب برای مخاطبین مبهم باشد. با توجه به زمان، تنها جنبه هایی از موضوع را بررسی کنید.نه همه جنبه ها را.
فصل یازدهم: چگونه میتوان شنوندگان را به موضوع سخنرانی علاقمند ساخت؟
برای عموم مردم، صرف فهمیدن چیزهای جدید یا قدیمی جذاب نیست.بلکه همه صحبت درباره چیزهای جدید مربوط به امور عادی و روزمره را دوست دارند.صحبت درباره شخصیت مردم به مراتب خیلی شنیدنی تر است تا صحبت درباره اتفاقات تاریخی. مردم دوست دارند درباره خودشان، چگونگی پول درآوردن و غیره و هر چه به آن ها مربوط است بشنوند.
موضوع صحبت راجع به چه باشد؟
موضوعات انتزاعی ذهن مردم را خسته می کنند اما امکان ندارد که درباره شخصیت آن ها صحبت کنید و جذب صحبت شما نشوند. زندگی روزمره برای همه پستی و بلندی دارد و صحبت درباره آن ها بسیار هیجان انگیز تر از صحبت درباره مسائل کلی و انتزاعی است. سعی کنید سخنرانی پر از اتفاقات زندگی فردی باشد. و موعظه ها را در قالب داستان هایی از زندگی آدم ها بیان کنید. تنها چیزی که نباید فراموش کنید این است که ملموس و راحت صحبت کنید.
استفاده از کلمات تصویرساز
از کلمات تصویر ساز استفاده کنید. این کلمات بر خلاف کلمات انتزاعی، تصویری را در ذهن شنونده ایجاد می کنند. تمام ضرب المثل های ماندگار تشکیل شده از همین کلمات هستند. مثل: دیگ به دیگ میگه روت سیاه و آش نخورده و دهن سوخته و…
و باز تأکید بر یک اصل
نکته پایانی این است که امکان دارد با رعایت همه این نکات باز هم سخنرانی پرباری نداشته باشید.چرا؟ چون همواره علاقه شما به موضوع، از همه نکات مهم تر است.این شما هستید که با علاقه به موضوع سخنرانی و با در نظر گرفتن علایق مردم می توانید لحظات بسیار خوبی را برای مخاطبان خود را خلق کنید.
فصل دوازدهم: چگونه شیوهی بیان خود را بهبود ببخشیم؟
رابطه ما با مردم یا در قالب لباس پوشیدنمان است یا کارهایی که انجام می دهیم یا طرز بیان و محتوایی که درباره آن صحبت می کنیم.در نظر داشته باشید که طرز بیان شما تا چه حد می تواند اهمیت داشته باشد.
بهبود سخنرانی با کتابخوانی
شاید یک فرد، تحصیلکرده باشد اما هنوز در صحبت کردن اشتباه دستور زبان داشته باشد. این مشکلات با خواندن کتاب های خوب برطرف می شود.پس سعی کنید همیشه با خودتان کتاب به همراه داشته باشید و از هر فرصتی برای خواندن استفاده کنید. گوته می گوید:” به من بگو چه کتابی میخوانی تا من به تو بگویم کیستی.” لغت نامه ها را مطالعه و تمرین کنید.
رصد کلمات قدیم و جدید
به کلماتی که می گویید دقت کنید. کلمات جدیدی که یادگرفتید را در صحبت های روزمره استفاده کنید تا جزو کلمات همیشگی شما شوند. از تشبیهات و توصیفات ابتکاری جدید استفاده کنید و کلمات قدیمی و منسوخ شده را رها کنید. کسی که خلاقیت در بیان ندارد یعنی خلاقیت در فکر هم ندارد. بیان شما نشان دهنده فکر بدیع و نو شماست.
فصل سیزدهم: نحوه صحیح معرفی کردن کسی یا گرفتن جایزه
معرفی موضوع سخنرانی
مجری مراسم و معرفی کننده سخنران باید موضوع سخنرانی و صلاحیت سخنران و علت اهمین موضوع را برای شنونده ها شرح دهد. به عبارت دیگر مجری هم باید از اهمیت موضوع سخنرانی صحبت کند و هم از صلاحیت سخنران. شما برای بیان اهمیت موضوع سخنرانی می توانید از سوالاتی بهره ببرید که پاسخ آن ها دغدغه شنونده است. حواستان باشد که موضوع سخنرانی را شرح ندهید.تنها به اهمیت موضوع اشاره کنید.
معرفی سخنران
در معرفی سخنران زیاده روی نکنید. اغراق را کنار بگذارید اما سخنران را هم دست کم نگیرید. شور و هیجان داشته باشید. و این شور و هیجان را منتقل کنید. با صدای رسا این کار را انجام دهید. هنگام معرفی سخنران به سمت او روی بر نگردانید. بلکه بعد از پایان معرفی به او خیره شوید. شما می خواهید او را به شنونده ها معرفی کنید نه به خودش! برای سخنران احترام قائل شوید و از اهمیت سخنرانی او صحبت کنید.
خلاصه و نتیجهگیری پایانی
– موضوعی را انتخاب کنید که علاقه و ایمان دارید
– تا آنجا که زمان اجازه می دهد راجع به موضوع مطلب جمع آوری کنید
– مطالب جمع آوری شده ارزشی ندارند. تفسیر و برداشت خود را از موضوع بگویید.
-تمرین و استمرار کلید موفقیت در سخنرانی است
– برای بخاطر سپردن مطالب از اثرعمیق، تکرار و تداعی معنا استفاده کنید.
– خودتان باشید و تصنعی صحبت نکنید
– با بالا و پایین بردن صدا، سوال و جواب، سریع و آهسته کردن کلام و در نهایت مکث های به موقع به سخنرانی خود تنوع دهید.
– موضوع سخنرانی را با علاقه مخاطب گره بزنید
– در شروع سخنرانی هرگز ابراز تأسف نکنید و همچنین سعی نکنید مخاطب را بخندانید
– می توانید در شروع صحبت از سؤال، مثال، نقل قول بزرگان، حقایق تکان دهنده یا داستان شخصی خود آغاز کنید.
– نظم در مطالب را رعایت کنید
– پایان سخنرانی مهمترین قسمت آن است. هرگز سخنرانی را بدون پایان رها نکنید.
– اگر بتوانید اوج مطلب را در پایان ارائه بدهید عالی است.
– همچنین می توانید در پایان سخنرانی، مخاطب را بخندانید، شعر یا یک قطعه ادبی را مطرح نمایید و یا از کتب مقدس مطلبی را بیان کنید.
پایان خلاصه کتاب
در پایان میخوام یه نکته راجع به کتاب “سخنرانی به سبک مدیر کاریزماتیک” بگم. اگر مدیر هستید خبر خوش اینه که مخاطب اصلی کتاب شما هستید. این کتاب، به موضوعی کاملاً منحصر بفرد در دنیای مدیریت میپردازه و خوندن اون برای شما یک مزیت رقابتی فوق العاده ایجاد خواهد کرد. توصیه میکنم حتماً این کتاب رو بخونید
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خلاصه کتاب اسرار سخنرانی و ارائههای استیو جابز
خلاصه کتاب دقیقاً چه بگویید تا به حرفتان گوش کنند
خلاصه کتاب – سخنرانی و فن بیان به روش TED
عارضه “پادشاه رینالد” در مدیران
مدیران طاووسی و مدیران هدهدی
- (+98) Iran
دیدگاهتان را بنویسید